Odeta Numgaudytė

Ekologiška šokolado pakuotė MAYA

Vilniaus dailės akademija
Darbo vadovas lekt. Vytas Palavinskas

Ekologiška šokolado pakuotė „Maya“ yra pagaminta iš perdirbto popieriaus, pritaikius jo plaušelių formavimo technologiją. Šiuo metu Lietuvoje ta pačia technologija liejami kiaušinių ir daržovių dėklai. Pakuotės gamyba yra aukšto aplinkosaugos lygio ir dalyvauja atliekų tvarkymo sistemoje. Popieriaus atliekų perdirbimas mažina atliekų kiekį ir gamtos užterštumą, taupo pirminius gamtos resursus – „viena tona perdirbto popieriaus išsaugo apie 17 medžių, 27 tūkst. litrų vandens ir 2500 kW energijos“. Be to, skatina antrinį panaudojimą, sukuria uždarą popieriaus naudojimo ir jo atliekų perdirbimo ciklą bei išsaugo popieriaus gyvavimo laiką.

Mano darbo tikslas – sukurti ekologiškas reljefines šokolado pakuotes ir įvesti naują pakuotės medžiagą konditerinių gaminių pakavimo segmente.

Popieriaus plaušelių formavimo technologija turi daug privalumų – nėra vandens nuotekų, nelieka nereikalingų popieriaus atliekų, gaminys visiškai perdirbamas ir neturi neigiamo poveikio sąlytyje su maisto produktais, neteršiama gamta ir tausojami gamtiniai ištekliai.

Pagal Lietuvoje nustatytas higienos normas ir šokolado kokybės išsaugojimo nuostatas, konditerijos gaminiai pirmiausia sandariai supakuojami į foliją, tad ekologiška šokolado pakuotė atlieka produkto išorės apsaugos, eksportavimo ir estetinę funkcijas.

Kuriant estetinę perdirbto popieriaus formą, aukštos kokybės šokolado ženklu ir gamtos išsaugojimo vertės simboliu pasirinktas kakavmedžių plantacijų augintojų ir kakavos gėrimo išradėjų – majų civilizacijos ikonografinis palikimas. Pakuočių grafikai naudojami kakavos dievo atvaizdai, majų kalendoriaus elementai ir reljefinė sienų puošyba.

Ekologiškų pakuočių rinkinį sudaro 8 perdirbto popieriaus pakuotės. Pirmoji skirta apskritai šokolado plytelei, antroji – standartinei ir 6 skrituliai įvairių skonių šokoladiniams saldainiams. Šešių apskritų pakuočių eksportui pateiktas rinkinio dėklas. Jam gaminti naudojamas gofro kartonas, kuris gali būti puošiamas įvairiais grafiniais elementais.

Ekologiškų pakuočių rinkinys „Maya“ žvelgia į tolesnę pakuočių atliekų panaudojimo perspektyvą. Lietuvoje tai prioritetinės aplinkos apsaugos sritys. Tad antrinis popieriaus atliekų panaudojimas šokolado gaminių pakuotėms yra optimalus variantas siekiant švaresnės aplinkos ir išskirtinio dizaino.

KITI NUGALĖTOJAI

  • Produkto dizainas

    Laura Petraitytė

    Spinta ‒ stalas (sekretaras)
    Darbo vadovas doc. Povilas Juškaitis
    Vilniaus dailės akademija
  • Komunikacijos dizainas

    Gaudrė Murauskaitė

    Karjeros (r)evoliucija
    Darbo vadovas lekt. Marius Žalneravičius
    Vilniaus dailės akademija
  • Mados dizainas

    Alma Teresė Urbonaitė

    Vienos apykaklės istorija
    Darbo vadovė prof. Danguolė Brogienė
    Vilniaus dailės akademija

Mes naudojame slapukus. Slapukai reikalingi, kad svetainė galėtų tinkamai funkcionuoti. Nuo jų priklauso funkcinis svetainės veikimas ir išvaizda.